TALLER DE FORMACIÓ: CREACIÓ D'INDICADORS PER A LA GESTIÓ DE PLATGES INNOVADORES

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, en el marc de l'operació Platja Innovadora del PECT TurisTIC en Família, va organitzar el 4 de novembre de 2020 el 'Taller de formació virtual: Creació d'indicadors per a la gestió de platges innovadores'.

En aquest taller de formació impartit per la Neus Martí Sanz, especialista en avaluació en l'àmbit de la sostenibilitat, es va voler posar en valor les platges, ja que ofereixen una diversitat d'usos i beneficis per a la ciutadania, de serveis de regulació de les dinàmiques litorals i de suport de la biodiversitat que resulten estratègics com actiu mediambiental en el desenvolupament dels municipis litorals. La innovació en la gestió de les platges, fomentant la diversitat d'usos i experiències de les famílies en base a la conservació dels serveis ecosistèmics i l'ús de tecnologies capdavanteres, pot contribuir a ampliar els atractius del nostre litoral i articular una diversitat de propostes durant tot l'any.
 

Per aquest motiu, i amb la intenció de fer-ne una gestió el més integral possible, apostem per fomentar una actitud proactiva dels agents turístics, els agents públics i la ciutadania en la conservació dels ecosistemes litorals mitjançant la creació d'un sistema d'indicadors que pugui informar i orientar l'ordenació i la gestió de les platges dels municipis de litoral de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre.

 

Aquests indicadors, alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), permetran fer el seguiment dels aspectes d'innovació de les platges establerts en el marc del projecte PECT TurisTIC en família, com ara són el foment de la diversificació d'experiències i serveis entorn al públic familiar, el foment de la inclusió i dels aspectes d'igualtats, el foment de la sostenibilitat i preservació de les funcions ecosistèmiques, i l'ús de les tecnologies capdavanteres en aquests tres àmbits mencionats.

 

OBJECTIUS DELS TALLER:

Ampliar capacitats per la formulació de sistemes d'indicadors per a la gestió municipal.

Conèixer el marc dels sistemes d’indicadors existents per afrontar el repte de la gestió turística integral.

Co-crear un conjunt d'indicadors alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Compartir bones pràctiques a nivell provincial de gestió sostenible de les platges.

 

Durant la formació es van constituir quatre grups de treball per a realitzar un exercici de cocreació d'indicadors i es van treballar els següents criteris:

 

GRUP 1

Criteri 1: Foment de la diversitat d’usos i activitats al llarg de l’any (lleure, salud, descoberta, etc.).

Criteri 2: Oferta d'activitats que es puguin gaudir en família.

Criteri 3: Oferta d'activitats adaptades a la diversitat funcional.

GRUP 2 

Criteri 4: Oferta d'una diversitat d'activitats en el lloc de l’allotjament.

Criteri 5: Oferta d'activitats amb animacions infantils contextualitzades en l’entorn.

Criteri 6: Oferta de propostes gastronòmiques amb valor afegit (p.e, km0) i adaptades als infants (p.e, horaris, menús, etc.).

GRUP 3

Criteri 7: Desenvolupament de funcions de regulació i protecció del litoral.

Criteri 8: Diversitat d’hàbitats i d’espècies.

GRUP 4

Criteri 9: Mitigació del canvi climàtic.

Criteri 10: Manteniment de la diversitat del paisatge submarí.

Criteri 11: Provisió de recursos d’aprofitament.
 

Un cop reallitzat el taller es van recollir una setantena d'indicadors entre totes les propostes i formulacions dels assistents. Aquesta informació es tractarà tècnicament per tal d'iniciar la tasca d'integració i revisió de totes les propostes d'indicadors per arribar a desenvolupar a través de la participació dels agents públics i privats dels 21 municipis de litoral de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre un sistema d'indicadors de Platja Innovadora que serveixi de model de referència per les nostres platges.

Podeu veure el vídeo resum del taller en aquest enllaç:

https://youtu.be/6HTxvAp92vw

Podeu veure el vídeo del taller sencer en aquest enllaç:

https://youtu.be/8TO7H0omq1w

 

PDF icon programa_taller_platja.pdf

 

Desarrega't aquí: PRESENTACIÓ I RESULTATS DEL TALLER + INFORME INDICADORS
Descarrega't aquí: DOCUMENTS DE TREBALL GRUP 1
Descarrega't aquí: DOCUMENTS TREBALL GRUP 2
Descarrega't aquí: DOCUMENTS DE TREBALL GRUP 3
Descarrega't aquí: DOCUMENTS DE TREBALL GRUP 4

Què necessites?