Amb el clima mediterrani i els seus 2000 quilòmetres de carreteres poc transitades, la Costa Daurada és la destinació ideal per als ciclistes per tot l’any.
En aquesta escapada, descobrirem paisatges espectaculars al cor d’un patrimoni històric únic. Amb sortida des de l’oficina de turisme de l’Espluga de Francolí, farem una ruta de 25km durant 3 hores aproximadament.
Sabies que a la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre hi ha documentades més de 600 obres modernistes que pertanyen a prop de 100 municipis? Aquestes dues xifres parlen per sí soles de la importància d’aquest moviment cultural, artístic i polític que va revolucionar el país, i que ha deixat una petjada històrica que avui es pot resseguir, visitar i admirar.
Si parlem de pobles i ciutats, Reus, que a finals del segle XIX era la segona ciutat de Catalunya, és la capital indiscutible del modernisme a la Costa Daurada. La capital del Baix Camp té catalogats i assenyalats una trentena d’edificis de gran bellesa, d’on en destaquen Casa Navàs i l’Institut Pere Mata. En aquest post hi trobareu les grans referències de la visita modernista a Reus, que pots culminar al Gaudí Centre.
Un circ que va ser escenari d’èpiques carreres de bigues i quadrigues, els carros tirats per dos o quatre cavalls; un amfiteatre on els gladiadors lluitaven a vida o mort sota un sol de justícia; un teatre que escenificava i escarnia la vida de l’imperi; uns fòrums, el provincial i el local, que eren el cor administratiu i l’ànima comercial de la ciutat... Com devia ser viure a l’antiga Tarraco? T’agradaria fer un viatge al passat?
Posa’t un bon calçat, proveeix-te d’aigua i anuncia als teus fills que estan a punt de sentir cantar els àngels. Quina emoció! Aquesta TripIdea té el camp base a Mont-roig del Camp, la bonica població de la Costa Daurada on va viure durant una temporada el pintor Joan Miró. Els atractius d’aquest indret són molt diversos, però avui toca una sortida que val molt la pena. Et destaquem, per començar, una de les rutes de senderisme més valorades d’aquestes terres de la Costa Daurada.
Les primeres propostes d’aquesta TripIdea són per a esperits excursionistes de veritat. I t’advertim que no són recomanables per a nens. A més, és necessari tenir experiència per afrontar alguna d’aquestes dues sortides que et proposem a continuació i que idealment pots fer en companyia del Centre Excursionista Serres del Mestral.
Salta, corre, llança’t, escala, remunta, accelera, pedala! En aquesta TripIdea no permetrem que et quedis assegut. Avui toca activitat per a tu i els teus. Fes un bon esmorzar i posa’t en marxa! A la Costa Daurada hi ha activitats familiars per terra, mar i aire que et faran moure el cos!
Avui fa un dia fantàstic per anar d’excursió. Busques una passejada de mig dia que també sigui assequible per als nens. Que transcorri entre paratges naturals i poblets de gran bellesa. Per poder anar fent xino-xano després de degustar una bona copa de vi... Doncs l’has trobat! Enfila cap a la Costa Daurada. Estaves desitjant fer La Ruta de les Vinyes de la Mare de Déu a la comarca del Priorat, oi?
Diu la llegenda que “un pastor va trobar la Mare de Déu de la Consolació en una coveta i que li volien fer una ermita allà mateix, però, a diferència d’altres marededéus, la de la Consolació s’escapava muntanya amunt. Volia ser al cim i mirar i mirar els campanars que s’aixequen entre els turons de llicorella, la pedra típica del Priorat”. Així, la imatge va acabar en una bonica ermita dalt d’un turó, custodiada per les vinyes, al municipi de Gratallops. Hi pots arribar en una tranquil·la passejada de 2h 30 min. (anar i tornar) des de la Vilella Alta. Són 7 km en total amb un lleuger desnivell que et duran fins al peu de l’Ermita de la Consolació, la més estimada pels vilatans de les Vilelles, Torroja, Gratallops… Només caldrà que demanis a algun dels agradabilíssims prioratencs que t’indiquin com arribar-hi. En qualsevol cas, pots descarregar-te aquest mapa des d’aquí.
L’itinerari pot anar acompanyat de la plaent ressonància del vi al paladar, i és que el celler Buil&Giné de Gratallops patrocina el trajecte i organitza visites i tastos a les seves instal·lacions. Amb vi o sense, no et pots descuidar la cantimplora, perquè durant el recorregut no hi ha punts d’aigua. Gaudeix del camí entre vinyes, bosquets i construccions de pedra seca (unes barraques històriques fetes de pedres i sense ciment molt presents a les zones rurals de la Costa Daurada).
Les construccions de pedra seca són cabanyes rurals fetes sobretot durant la gran expansió del conreu de la vinya a la Costa Daurada entre els segles XVII i XIX. Van ser bastides amb discreció per agricultors i pastors que d’una banda volien despoblar els camps de pedres per poder-los conrear o pasturar, i de l’altra tenir aixopluc i un magatzem per a eines útils per a la seva feina. La seva gran particularitat és que van ser fetes sense utilitzar cap ciment que uneixi les pedres. Quina màgia que s’aguantin dretes!
La Costa Daurada té el blau del mar i el vermell del vi, el verd dels boscos i el groc intens d’un dels productes més preuats a la Mediterrània: l’oli. En aquesta TripIdea et proposem entrar de ple en l’univers d’aquest líquid daurat, que també impregna fortament la idiosincràsia d’aquestes terres.
Et proposem en una sola TripIdea recórrer el bo i millor dels pobles i poblets de la Conca de Barberà. T’hi apuntes? Doncs no perdis temps, que tens un dia amb l’agenda plena per l’interior de la Costa Daurada!