Tarraco, la gran ciutat romana de la Costa Daurada

AmfiteatreAmfiteatre
TARRAGONA

Un circ que va ser escenari d’èpiques carreres de bigues i quadrigues, els carros tirats per dos o quatre cavalls; un amfiteatre on els gladiadors lluitaven a vida o mort sota un sol de justícia; un teatre que escenificava i escarnia la vida de l’imperi; uns fòrums, el provincial i el local, que eren el cor administratiu i l’ànima comercial de la ciutat... Com devia ser viure a l’antiga Tarraco? T’agradaria fer un viatge al passat?

AqüeducteAqüeducte

Tarraco, l’actual Tarragona, capital de la Costa Daurada, va ser la primera ciutat fundada pels romans fora de la península itàlica. Ho sabies? I, com a tal, té el privilegi de ser de les poques ciutats de l’imperi romà que estava dotada dels equipaments que només atresoraven les grans capitals romanes: circ, amfiteatre, teatre, fòrums, zona de culte... Una magna ciutat envoltada també de grans infraestructures, com el Pont del Diable, que canalitzava l’aigua fins a la ciutat; la cantera del Mèdol, que abastia de pedra per a construir la ciutat romana; o l’Arc de Berà, monument erigit en honor a l’emperador August i que marcava els límits territorials de la capital.

CircCirc

Tarragona ha conviscut sempre amb Tarraco, però per protegir i salvaguardar el seu ric conjunt patrimonial, la Unesco la va declarar Patrimoni Mundial l’any 2000. Avui, quan camines per Tarragona és com si passegessis per les vies de Tarraco. La plaça de la Font, per exemple, on hi ha l’Ajuntament, sabies que es troba al bell mig del Circ romà de Tarraco? A la plaça s’hi ubicava l’espina, que era la paret de mitjana alçada que separava els dos sentits de la carrera i que servia perquè les bigues i les quadrigues, tirades per potents cavalls, donessin la volta a l’el·líptica plaça cercant la victòria i l’honor. Per cert, Tarraco tenia els seus ídols locals: Eutyches i Fuscvs, que van ser dos dels grans aurigues de l’imperi, el que avui equivaldria als millors pilots de Fórmula-1 o de Moto GP. A banda i banda del Circ (que tenia capacitat per allotjar 20.000 espectadors!), encara queden dempeus, i els pots admirar, trossos de les grades que són una meravella. I al subsòl, si entres al Museu d’Història, hi podràs descobrir les entranyes laberíntiques del Circ.

Una de les imatges icòniques de la ciutat, present en milers de postals és, l’amfiteatre. Estratègicament situat a peus del mar Mediterrani, el Mare Nostrum, la seva sorra havia vist els grans espectacles que acollia, des de lluites navals a lluites de gladiadors o el sacrifici de màrtirs, com el bisbe Fructuós i els seus diaques Eulogi i Auguri, cremats vius el 21 de gener del 259. Per cert, Tarragona acull cada any, entre els mesos de maig i juny, les jornades de divulgació històrica Tarraco Viva, on s’hi recreen aquestes i d’altres escenes típiques de la romanitat en una atmosfera única i un exemplar rigor històric. També recupera, amb les jornades Tarraco a Taula, els plats i guisats típics de l’època. Et convidem a entaular-t’hi!

CatedralCatedral

La zona més elevada de la ciutat, el que avui es coneix com a Part Alta, era l’àrea reservada per a la zona de culte. Sabies que a sota de la imponent i inacabada Catedral de Tarragona s’erigia el Temple d’August, i que el famós emperador romà va viure per espai de dos anys a la ciutat per refer-se d’una sèrie de malalties, i que va acabar atorgant la capitalitat a Tarraco? Aquests i d’altres secrets, com que August va néixer un 23 de setembre (Santa Tecla) i va morir un 19 d’agost (Sant Magí), les dues festes locals de la ciutat, els podràs descobrir concertant una visita guiada a la zona catedralícia.

Per acabar, et recomanem que entris al Museu d’Història de Tarragona, a la plaça del Rei, i pugis a la Torre del Pretori, una de les talaies de la ciutat que ofereix unes vistes impressionants. Al Museu podràs concertar la visita als diferents espais de la Tarraco romana, capital de l’imperi...i de la Costa Daurada. Ave!

 

 

 

 

 

 

 

Imatges © Manel Antolí (RV Edipress)

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?