Dotze joies modernistes a la Costa Daurada

Casa Navas_ReusCasa Navas_Reus
ARBOÇ, L'
BELLMUNT DEL PRIORAT
CAMBRILS
ESPLUGA DE FRANCOLÍ, L'
FALSET
MONTFERRI
NULLES
REUS
SARRAL
SELVA DEL CAMP, LA
TARRAGONA
VENDRELL, EL

Sabies que a la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre hi ha documentades més de 600 obres modernistes que pertanyen a prop de 100 municipis? Aquestes dues xifres parlen per sí soles de la importància d’aquest moviment cultural, artístic i polític que va revolucionar el país, i que ha deixat una petjada històrica que avui es pot resseguir, visitar i admirar.

Si parlem de pobles i ciutats, Reus, que a finals del segle XIX era la segona ciutat de Catalunya, és la capital indiscutible del modernisme a la Costa Daurada. La capital del Baix Camp té catalogats i assenyalats una trentena d’edificis de gran bellesa, d’on en destaquen Casa Navàs i l’Institut Pere Mata. En aquest post hi trobareu les grans referències de la visita modernista a Reus, que pots culminar al Gaudí Centre.

Parc SamàParc Samà

Però en aquest post et proposem descobrir dotze joies modernistes de la Costa Daurada perquè preparis la teva ruta al teu gust. A prop de l’epicentre modernista, Reus, et suggerim que comencis la visita per Cambrils, on hi trobaràs l’exuberant Parc Samà, construït el 1881 per Salvador Samà i Torrens (1861-1933), marquès de Marianao, i que és un jardí botànic de 14 hectàrees a l’aire lliure on hi viuen més de 1.500 espècies de flora i fauna. Per cert, tret del palau, la resta del conjunt (jardins, estany, brolladors, torre neogòtica, gàbies, cotxeres, estatges del servei i d’altres) va ser obra de l’arquitecte Josep Fontserè i Mestre, autor del Parc de la Ciutadella, que comptà molt possiblement amb l’ajuda d’Antoni Gaudí.

Deixant el litoral per anar a la banda de muntanya, però sense sortir del Baix Camp, et recomanem fer parada i fonda a un altre edifici històric del modernisme: Mas Passamaner, que s’atribueix a Lluïs Domènech i Montaner, i avui reconvertit en un increïble hotel de cinc estrelles amb spa. Tota la finca respira modernisme, però allotjar-te en una de les seves suites o a la masia, és viatjar a finals del segle XIX.

Celler AdernatsCeller Adernats

Uns dels edificis més singulars i representatius del modernisme van ser els cellers agrícoles, coneguts també com a Catedrals del Vi, i a la Costa Daurada n’hi ha diferents mostres, totes elles d’un gran valor arquitectònic. Ens centrem, però, en el Celler del Sindicat Agrícola de Nulles, avui Adernats, a l’Alt Camp, obra de César Martinell; els cellers agrícoles de L’Espluga de Francolí i Sarral, avui celler Portell, ambdós a la Conca de Barberà i tots dos obra de Pere Domènech; i el celler cooperatiu de Falset (Etim), la capital del Priorat, la gran comarca vitivinícola de la Costa Daurada, obra també de César Martinell. Sense deixar encara el Priorat, et proposem una escapada a Bellmunt per admirar la Casa de les Mines, un edifici del 1905, i rematar la visita al Museu de les Mines de Bellmunt.

Santuari MontferriSantuari Montferri

Un altre dels monuments més espectaculars del modernisme a la Costa Daurada el trobem a la petita vila de Montferri, a l’Alt Camp, on entre paisatges de vinyes, ametllers i garrofers s’aixeca imponent el Santuari de Nostra Senyora de Montserrat que a vista d’ocell adopta forma de vaixell! L’obra, de Josep Maria Jujol, deixeble de Gaudí, es va iniciar el 1925 i va acabar el 1999...73 anys després!

Mercat TarragonaMercat Tarragona

Jujol va ser un dels arquitectes més prolífics del modernisme a la Costa Daurada. A la capital de la demarcació, a Tarragona, va deixar el seu segell al Teatre Metropol, on novament configura la sala com un vaixell que condueix els espectadors cap al mar de la salvació. A Tarragona també es pot contemplar una de les úniques obres documentades d'Antoni Gaudí que es conserven a les comarques tarragonines, el manifestador, al santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor. I també és obra de Pujol el Mercat Central de Tarragona, on pots fer una nova parada i fonda amb saborosos productes quilòmetre zero.

Xalet Bonet SalouXalet Bonet Salou

A la mateixa costa del Tarragonès, ara però a Salou, et recomanem una passejada al llarg del Passeig Jaume I per contemplar els espectaculars xalets modernistes, com el Xalet Bonet o Voramar, Vila Enriqueta, el Xalet Loperena, el Xalet Miarnau o el Xalet Torremar, on hi ha ubicat el Patronat de Turisme de Salou i et podràs informar de la ruta pels xalets noucentistes.

Per presentar-te les dues últimes propostes, però no menys espectaculars, ens traslladem al Baix Penedès. Al Vendrell, la capital, et proposem visitar la Casa Benvingut Socias, edifici promogut per l’indiano Manuel Marquès Bolet i en la que hi va viure el pianista vendrellenc Benvingut Socias i Mercadé (1877-1951).

I acabarem la ruta a l’Arboç per admirar una altra joia del modernisme, la Giralda de l’Arboç, amb una intrahistòria particular que descobriràs quan la visitis i que et permetrà fer el lligam amb la Giralda andalusa.

Com veus, la Costa Daurada és una zona privilegiada on viatjar i descobrir diferents edificis modernistes. Et desitgem una bona ruta!

 

 

 

Casa Navas_©Wisconsin_ El Paisatge dels Genis

Parc Sama_©Rafa López Monné

Adernats_©Vinicola Nulles

Mercat Central © Manel Antolí (RV Edipress)

Xalet_Bonet_©Turisme Salou

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?