Un producte molt preuat de la Costa Daurada: Immersió a la terra de l’oli

OliveresOliveres
ALFORJA
BORGES DEL CAMP, LES
MASPUJOLS
REUS
VANDELLOS I HOSPITALET DE L'INFANT

La Costa Daurada té el blau del mar i el vermell del vi, el verd dels boscos i el groc intens d’un dels productes més preuats a la Mediterrània: l’oli. En aquesta TripIdea et proposem entrar de ple en l’univers d’aquest líquid daurat, que també impregna fortament la idiosincràsia d’aquestes terres.

Etiquetes: 

La primera premsada de l’any

És tradició en molts municipis tarragonins celebrar amb una festa popular la primera collita d’olives –a molts indrets les sentiràs anomenar aulives, en la pronúncia local–. Les primeres premsades per obtenir l’oli nou de cada temporada mereixen un bon àpat de benvinguda. I és que les inclemències del temps i les variacions del clima afecten terriblement la producció d’olives –com de molts altres productes agrícoles– i l’oli, en conseqüència, adopta cada any nous matisos (també el preu). 

Pots gaudir de la Festa de l’Oli Nou, per exemple, a les Borges del Camp (menjar popular l’últim cap de setmana de novembre), a Maspujols i Alforja (mateixes dates), Almoster (sardanes i esmorzar el primer diumenge de desembre), Vandellòs (un cap de setmana de gener), o Riudecanyes (esmorzar amb oli de la cooperativa del poble el primer cap de setmana de gener). Realment hi ha ben poca cosa més celestial que un bon pa amb tomàquet amb oli d’oliva verge extra servit pel mateix productor. Deixa de fer salivera, i apunta’t les dates d’aquesta febre de l’oli!

La Fira de la DOP Siurana a Reus

Probablement la festa de l’oli nou més concorreguda és la Fira de l’oli DO Siurana que es fa a Reus a mitjans de novembre, quan arrenca la temporada d’olives. Aplega més de vint cooperatives i productors de la denominació d’origen protegida i hi pots degustar i comprar la primera producció d’oli de l’any de cadascun.

Per engrescar la quitxalla també s’organitzen tallers infantils i activitats paral·leles amb el camp i l’oli com a denominador comú. I no hi pot faltar un esmorzar degustació, els tallers de cuina i la Mostra Gastronòmica amb la participació d’una quinzena de restaurants de Reus que preparen receptes especials amb l’oli d’oliva verge extra nou. Per sucar-hi pa!

Per entendre la cultura de l’oli

El cultiu d’olives i la producció d’oli han marcat el dia a dia de moltes poblacions d’interior de la Costa Daurada. Ha dibuixat paisatges i dinamitzat l’economia d’aquestes terres. L’oli és una cultura i una forma de vida tal com ho és el vi. Al Museu de l’Oli de Vandellòs, per exemple, trobaràs la maquinària històrica d’un molí i la podràs veure funcionar. Els plafons audiovisuals, les audioguies i les sonoritzacions t’ajudaran a explorar l’univers de l’oli i finalment tastaràs el que produeixen a la Vall de Llors. 

La cultura oleícola també té un espai dedicat a la Serra de Montsant. És el centre d’Interpretació de l’Oli i de les Economies Productives de Montsant, al mateix punt d’informació del parc natural. Pots veure com treballa una rentadora d’olives (el primer pas de l’elaboració), la mòlta i la premsa, les bassetes de decantació, com es fa la conservació, com és l’espai del moliner o com funciona el transport de l’oli un cop acaba el procés. En un audiovisual també es presenten les diverses activitats productives que es conserven en aquesta bonica serra tarragonina. 

Estàs a punt per a la immersió? Desperta els sentits i capbussa’t a la febre de l’oli!

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?