Les catedrals del vi de la Costa Daurada

Copes de vi Copes de vi
BARBERÀ DE LA CONCA
CABRA DEL CAMP
ESPLUGA DE FRANCOLÍ, L'
NULLES
VALLFOGONA DE RIUCORB

A principis del segle XX floria el modernisme i les cooperatives agrícoles de la Costa Daurada també volien convertir els seus cellers en espais dignes d’admirar. Així que, a mesura que s’anaven creant cellers amb aquesta fórmula d’organització del treball, van anar brotant petites meravelles de l’arquitectura vinícola. Avui aquests cellers modernistes els coneixem com a catedrals del vi, i aquesta TripIdea és una excel·lent guia per fer-te’n devot!

 

De Nulles a l’Espluga, passant per Vila-rodona i Barberà de la Conca

La cooperativa agrícola de Nulles és probablement el màxim exponent d’aquesta tendència. Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, n’és l’arquitecte. L’edifici, imponent, de pedra i maó, està dissenyat de manera que la llum i la temperatura es regulen a través de les finestres, fet que juga un paper molt favorable en l’elaboració del vi. 

Passeja per la cooperativa i imagina’t l’esplendorós celler durant els anys 20. Ho pots fer amb una visita guiada o amb una experiència de les que organitzen. Per exemple, cada primer divendres de mes, de l’abril fins al setembre, fan sopars gastronòmics teatralitzats amb maridatges dins les magnífiques naus modernistes del celler. En diuen la ViNitCultura, i és tot un èxit d’assistència cada vegada que es convoca. A finals d’estiu també celebren la ViNitFest, una vivència única amb degustació, música i, és clar, els millors vins que produeixen. 

Els temples del vi

El celler cooperatiu de l’Espluga de Francolí va motivar que l’escriptor Àngel Guimerà creés el nom de “catedrals del vi” per designar aquests temples vinícoles. El de l’Espluga és obra de Pere Domènech i Roura i allotja un museu del vi molt recomanable de visitar. Però no va ser pas el primer celler cooperatiu. Aquest honor correspon al de Barberà de la Conca, que el 1894 es va constituir com a primera cooperativa de tot l’Estat. L’autor del celler és també Cèsar Martinell, que va dissenyar un edifici de façana imponent i interiors singulars. 

Una altra de les cooperatives agrícoles de la Costa Daurada és la de Vila-rodona.  Organitza visites guiades per les seves instal·lacions i ben entrat el vespre la façana presenta una il·luminació perenne i màgica. I si en vols més, en tens a Alió, a Montblanc, a Cambrils, on hi ha l’antic Síndicat Agrícola avui convertit en el Museu Agrícola del Vi i de l’Oli... A Catalunya hi ha una cinquantena de cellers modernistes. La majoria es concentren a la Costa Daurada.

Combinar l’esport, el vi i la gastronomia

És millor degustar una copa de vi si abans te l’has guanyat a pols. És la idea que suggereix la proposta Walk & Wine del Celler Mas Vicenç, a Cabra del Camp. El nou concepte enoturístic consisteix a fer una passejada de marxa nòrdica entre les vinyes del celler mentre pots conèixer quines varietats de raïm treballen i el tipus de sòl que conreen. A cada edició del Walk & Wine, que s’organitza periòdicament, tens l’oportunitat de tastar els plats d’un bon restaurant de la zona acompanyats dels vins del celler. Després de la caminada, ara sí que et mereixes un bon homenatge!

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?