Platges i cales Camins de ronda i propostes de rutes
4. Roda de Berà, un passeig triomfal
Descripció de la ruta
Comencem a la Plaça de la Sardana i ens dirigim al Carrer Nou, un dels carrers del poble que encara conserva les vistes al mar. És agradable recórre’l amb la perspectiva de l’horitzó obert i canviant del mar. Arribem a la primera rotonda de l’avinguda de Sant Jordi, la porta d’entrada al nucli del poble. Caminem paral·lels a l’autopista acompanyats a la dreta per una finca de garrofers ben cuidats amb exemplars majestuosos i bellíssims. Sense deixar el camí asfaltat, arribem a la urbanització de Mas Roig per dirigir-nos als jardins de Roc de Sant Gaietà amb els seus característics pins tombats, i hi trobem el centre cultural de La Roca Foradada. Des d’allà, prenem el recentment reformat Camí de Ronda fins a arribar a l’Ermita de Berà. Des del camí, veiem la petita Platja dels Capellans i La Roca Plana fins a arribar a les escales que condueixen a l’Ermita, que va ser objecte d’una apassionada defensa popular quan els gestors de la residència volien convertir-la en centre de culte privat. L’ermita, per la seva situació i entorn, és un lloc que, per si sola, ja mereix una visita. Després de passar per sota de les vies del tren, girem a la dreta i caminem paral·lels a les vies per un carrer de pujada, ple de baladres i esquitxat d’eucaliptus. Des de l’alzina centenària, pel Carrer Bèlgica i la nova Avinguda d’Europa, arribem a l’Arc de Berà, construït a la Via Augusta al segle I abans de Crist. En els últims anys, s’ha procedit a la seva restauració, desmuntant-lo pedra a pedra. Des de l’any 2001 és Patrimoni de la Humanitat. Al costat de l’Arc, s’hi troba l’antiga masia de “Can Piles”, avui en runes, gràcies a les quals es pot endevinar l’esplendor que va tenir a la seva època. L’entrada de xiprers encara impressiona. Darrere de la casa s’hi conserva una alzina centenària, els safareigs i una roda de molí. Després girem a l’esquerra per a agafar el Camí de Berà. Seguint el camí asfaltat, arribem de tornada al pont de l’autopista, a l’entrada de Roda i allà, pel mateix camí, al punt de sortida.
Tipus de ruta: Ruta circular
Punt de sortida i arribada: Plaça de la Sardana
Dificultat: Baixa
Distància: 9 km
Durada: 3 hores
Punts d'interès: Sens dubte, un dels atractius d’aquesta ruta és l’Arc de Berà construït a la Via Augusta al segle I abans de Crist i Patrimoni Mundial de la UNESCO. En els últims anys, s’ha procedit a la seva restauració, desmuntant l’Arc pedra a pedra. Va ser construït per Lucio Licinio Sura per tal de marcar els límits territorials i acabar amb les disputes entre les tribus dels ilergets i dels cossetans. Com a curiositat, va ser dinamitat l’any 1936 adossant-hi una càrrega explosiva a una de les seves potes, que va provocar un gran desperfecte al monument tot i que no el va aconseguir destruir. Però més enllà del famós arc romà, també destaquem els jardins de Roc de Sant Gaietà, un poble típic mediterrani on es pot trobar l’empremta de moltes civilitzacions. Allà s’hi troba El Cupot, una pintoresca roca foradada per on penetra l’aigua especialment aquells dies que el mar està més mogut. Al centre cultural La Roca Foradada podem visitar-hi una exposició permanent d’escultures d’or de Salvador Dalí, el Museu de l’Escriptor, i una sala permanent d’exposicions que promociona tant a artistes locals com a visitants.
Vols que el teu dia sigui rodó?
Una cerveseta al Roc de Sant Gaietà
Entre els carrers de Roc de Sant Gaietà pots trobar meravelles d'estil romànic, àrab, gòtic i d'altres zones de la geografia espanyola, que li donen un aire de poble típic mediterrani. Un lloc excel·lent per prendre’s una cerveseta i recuperar l’energia!
Un gelat especial
El restaurant Cal Sisquet a Roda de Berà ofereix alguns dels gelats més bons del món. El xef ha estat premiat en diversos certàmens internacionals. Et recomanem que provis els bombons i gelats tipus Magnum®, Calippos® i sandvitxos a la privilegiada terrassa amb vistes al mar.
La nit i l’espiritualitat
Veure la posta de sol des de l’Ermita de Berà et connectarà amb una dimensió espiritual. En aquesta construcció d’estil renaixentista és habitual trobar-se amb excursionistes i diferents celebracions.