Esports Senderisme

El riu que explica la història

Descripció de la ruta

Us proposem una de les millors rutes per la comarca del Tarragonès, un passeig des de L’Argilaga fins El Catllar. El riu Gaià ha representat una frontera geogràfica en molts moments de la història. Travessa camps, castells i muntanyes per a desembocar a Tamarit, al costat del mar Mediterrani. Diversos pobles de la comarca fa temps que treballen per a donar a conèixer el llegat cultural d’aquesta zona que manté en peu alguns testimonis de la vida medieval. Rutes senyalitzades t’acosten als castells que es troben a la ribera del riu. Us proposem fer l’itinerari de L’Argilaga fins El Catllar. El camí és senzill, té poc desnivell, i passareu per camps de garrofers i petits boscos mediterranis amb un paisatge molt agradable.

Tipus de ruta: Ruta circular
Punt de sortida i arribada: L’Argilaga
Distància: 21 km
Durada: 4 hores i 15 minuts
Desnivell acumulat: 610 metres

Punts d'interès: El castell del Catllar s’ha convertit en el centre d’interpretació dels Castells del Baix Gaià. Val la pena pujar les escales i contemplar l’estructura recuperada i la fossa de roca que l’envolta. Tot i que la documentació escrita situa els seus inicis al segle XI, moment en què el riu va ser frontera entre els comtats catalans i el regne d’al-Àndalus, les excavacions arqueològiques realitzades indicarien que els orígens de la fortificació d’El Catllar es trobarien en època musulmana o fins i tot anterior.


Castell del Catllar

 

Vols que el teu dia sigui rodó?

El passat industrial

L’arribada al Catllar es fa creuant l’ermita de Sant Ramon i les runes de la fàbrica on també hi havia un molí fariner que ens transporta a èpoques prèvies a la industrialització de la zona.

 

Música i cava al castell

Al castell del Catllar, a l’estiu, tens l’oportunitat de gaudir de les visites guiades nocturnes amb degustació de cava inclosa. Al mateix castell també és habitual que s’hi celebrin concerts, ja que les parets impregnades d’història ofereixen una sonoritat i una ambient únics per a la música.

 

Descans i diversió a La Torre d’en Guiu

És una antiga torre de defensa de planta circular que pertany a la línia defensiva del Gaià, del segle XI. Si busques un restaurant amb una gran zona de jocs i on, a més, a l’estiu tinguis l’oportunitat de banyar-te a la piscina, La Torre d’en Guiu pot ser una bona opció. Trobaràs una pista de tennis i de ball, un parc infantil amb taula de ping-pong, castells de fusta, gronxadors i dues piscines per a gaudir del bon temps.

43765 L'ArgilagaEl Tarragonès, Tarragona

Què necessites?