Cellers i rutes del vi DOQ Priorat

De ben segur que si ets un amant del bon vi, et sona aquesta denominació, oi? La DOC Priorat és l’única Denominació d’Origen qualificada a Catalunya, i una de les dues que té Espanya amb aquest segell. Per a obtenir-la, han d’haver transcorregut almenys deu anys des del seu reconeixement com a Denominació d’Origen, compta amb un control de qualitat molt exhaustiu i es comercialitza tot el vi embotellat. La vinya es cultiva en una terra de contrastos, ja que passa de les muntanyes amb suaus carenes, a unes vessants amb pendents impracticables i, per això, la vinya es cultiva en terrasses construïdes.

De fet, el Priorat és el territori de la “llicorella”, tal com es coneixen les pissarres trencades que formen els sòls poc profunds de la DOC Priorat. Són unes pedres laminades i trencadisses en què s’hi endinsen les arrels dels ceps buscant-hi humitat, aigua i nutrients. Els experts reconeixen que el Priorat és un territori construït des del més profund coneixement de l’ofici del viticultor.

Amb unes noves generacions preparades i amb plena consciència, tant del seu passat com del brillant futur que tenen per davant. El riu Siurana i els seus afluents són l’artèria geogràfica principal d’aquesta zona, de valls i planes, amb una sinuositat geològica que fa únic el seu vi.

 

Per què és especial?

Tot i ser popularment conegut que el Priorat és una de les zones amb més cultura vinícola, aquesta comarca té espais únics que la fan realment especial per al visitant. Les restes de la Cartoixa d’Escaladei proporcionen cert misteri als visitants que hi acudeixen atrets per la cultura del vi. És en aquests sòls de pissarra on els monjos de la Cartoixa d’Escaladei delimitaren fa vuit segles el terreny d’allò que avui dia és la DOC del Priorat.

 

Cata de vino


Què s'hi pot fer?

La majoria de cellers de la DOC Priorat són visitables, ja que són explotacions familiars i cooperatives o empreses. En aquests moments, existeixen més de 100 cellers que desenvolupen la seva activitat a la DOC Priorat. Aquests cellers es distribueixen sobretot a Gratallops, Poboleda o Porrera, tot i que també en altres llocs com Scala Dei, Solanes del Molar, Torroja o la Vilella Alta i la Vilella Baixa. Pots consultar l’oferta de tasts i mostres populars de vi a “Vila a vila, festa a festa”.

 

Els raÏms amb ADN:
 

DOQ Priorat

A les viles de la DOQ Priorat la garnatxa negra i la carinyena són les dues varietats que transmeten l’essència d’aquest territori, on el cultiu de la vinya és dur i dificultós però regala raïms singulars amb els quals es fan els vins de la única Denominació d’Origen Qualificada de la Costa Daurada.

 

 

Priorat DO

CONSELL REGULADOR DE LA DENOMINACIÓ D'ORIGEN QUALIFICADA PRIORAT 
C/Major, 2
CP 43737, Torroja del Priorat (Comarca Priorat)
Tel. 977839495 Fax: 977839472
info@doqpriorat.org
www.doqpriorat.org

Troba totes les propostes i coneix la seva situació

Mapa: Localitza les activitats
Filtrar per:
MAPA

Què necessites?