Cellers i rutes del vi DO Montsant

Joves però molt emergents! Els vins de la DO Montsant són preuats i reconeguts per tot el món gràcies a l’aposta per la qualitat i la singularitat dels cellers de la Denominació d’Origen més jove de les comarques de Tarragona, creada l’any 2001 i integrada pels municipis i cellers que formaven la subzona Falset de la DO Tarragona. Parlem de cooperatives agrícoles i de cellers de la comarca del Priorat que no pertanyen al ‘Priorat històric’, a més dels nuclis de la Serra d’Almos i Darmós a la Ribera d’Ebre. L’origen d’aquest èxit és, sens dubte, l’aposta per les varietats autòctones. La garnatxa i la carinyena als sòls del Montsant, juntament amb el clima i les varietats introduïdes recentment com el cabernet, el merlot o el sirà acaben donant lloc a uns vins excel·lents. Aquesta DO és un macro trencaclosques de diversitats amb un gran múscul per a seguir creixent.

 

Per què és especial?

Sens dubte una de les característiques d’aquesta DO és la seva passió per l’artesania. La mà de l’home intervé en tot el procés d’elaboració, un procés que és el resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler. El viticultor té molta cura i tacte amb el vinyar per tal de deixar a l’enòleg el millor raïm, aquell que permet crear vins preuats arreu el món.

 

Què s’hi pot fer?

Falset és la capital de la comarca del Priorat i des d’aquí et proposem una ruta per descobrir la DO Montsant. Perquè recórrer la ciutat és també passejar per la història d’una terra única. Passeja per els carrerons del call jueu, atura’t a la plaça de la Quartera i escapa’t fins al veí poble de Capçanes, perquè a la seva cooperativa hi podràs conèixer el procés d’elaboració d’uns vins que són molt internacionals.

La comarca compta amb la Ruta del Vi, que inclou cellers de la DO Montsant que es poden visitar, així com rutes a peu o la ruta en cotxe “Paisatges del vi”, que pots fer per lliure amb un copilot local gravat amb audio-guies. A més, els cellers particulars i els pobles organitzen activitats, festes i fires relacionades amb el món del vi. Gràcies a aquestes rutes es poden conèixer desenes d’històries de persones que viuen el vi i la llarga tradició en la vitivinicultura del territori, amb la visita als cellers modernistes de Falset i de Cornudella de Montsant, construïts per Cèsar Martinell, a l’entorn natural del Parc Natural del Montsant i amb espais tan espectaculars com Siurana, que reviu històries de conquestes impossibles.

 

Els raïms amb ADN  :

DO Montsant

La tradició vitivinícola de la DO Montsant s’arrela als ceps de les varietats garnatxa i carinyena, amb els quals s’elaboren vins negres, intensos i també frescos. La DO Montsant, amb gairebé 2.000 hectàrees de cultiu, és la més jove de la Costa Daurada.

 

CONSELL REGULADOR DE LA DENOMINACIÓ D'ORIGEN MONTSANT
Pl. de la Quartera, 6
CP 43730, Falset (Comarca Priorat)
Tel. 977831742 Fax: 977830676
info@domontsant.com
www.domontsant.com

 

DO Montsant - Costa Daurada

Troba totes les propostes i coneix la seva situació

Mapa: Localitza les activitats
Filtrar per:
MAPA

Què necessites?