Reus, capital de la festa popular de la Costa Daurada

La TronadaLa Tronada
REUS

Reus, París, Londres!”, exclamen els reusencs per treure pit i situar la ciutat a l’altura de les grans capitals europees. La conyeta popular fa referència a les tres llotges del continent on es fixava el preu de l’aiguardent en el passat i diu molt de l’esperit optimista dels reusencs, que treuen la festa que porten a dins en les grans ocasions. Uniu-vos a una bona celebració a la Costa Daurada amb aquesta TripIdea!

Les festes de Sant Pere de Reus, que se celebren a finals de juny, tenen una història de més de 400 anys. La imatge –o més ben dit el so– que més captiva els nous i els habituals és sens dubte la tronada. A la plaça del Mercadal no hi cap ni una agulla per veure i sentir l’espetec esfereïdor que serveix per obrir la festa a la Costa Daurada. Res a envejar al ‘chupinazo’ dels ‘sanfermines’; a Reus, els trons i els morters, que aquí ressonen arran de terra, desperten l’emoció continguda durant tot l’any. 

La tronada es repeteix fins a quatre vegades durant la festa major. Els dies d’homenatge al patró de la ciutat estan centrats en la processó amb la imatge de sant Pere i la sortida al carrer de la mulassa, el drac, l’àliga, els gegants, els nans... De festa tradicional i popular, amb jornades castelleres incloses, en trobaràs cada dia. Suma-t’hi! I aprofita per viure-ho amb la beguda local, el vermut, amb desenes de varietats servides als locals de la ciutat.

Un mercat del segle passat al Mercadal

“Agafa el cistell i vine a comprar a dotzenes, a grapats, a grams i unces!” Així et reclamaran els paradistes d’un mercat singularíssim que s’aixeca un cop l’any a la plaça central de Reus. Al Mercadal, al segle XIV, s’hi va instal·lar el primer mercat amb llicència del rei Jaume II. Va funcionar fins que es va construir el mercat central de la ciutat el 1948. Però la transformació de la plaça en mercat torna els dies previs a la festa major en una recreació de la seva última època

Anar a comprar com ho feien els nostres avis i besavis als anys 30 i 40 és una experiència que cada any té més èxit a la Costa Daurada. Fruites i verdures en cabassos, unitats de mesura antigues, paperines de paper com a bosses i ambientació d’altres èpoques. Com la dels personatges de principis de segle que passegen pel mercat ensenyant oficis gairebé perduts amb la seva tècnica original: esmoladors, barbers a l’antiga, i alerta... que no us atrapi l’enterramorts!

Ruta enigmàtica per la Prioral i el campanar

Val la pena culminar aquesta immersió en el patrimoni reusenc amb una ruta turística a un dels edificis més emblemàtics de la ciutat i al seu punt més elevat. A l’Oficina de Turisme de Reus organitzen una ruta enigmàtica per la Prioral, l’església principal del municipi, bon exponent del gòtic català. Haureu de trobar les tres claus que us obrin la porta que du fins al campanar de la Costa Daurada. I ràpid perquè el temps s’acaba! Centenars d’escolars accepten el repte cada any per descobrir els racons de l’església i gaudir de les fantàstiques vistes des del punt més alt de Reus. Ets prou lúcid per resoldre l’enigma de la Prioral?

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?