Les llegendes del monestir de Santes Creus

Santes CreusSantes Creus
AIGUAMURCIA
MONTFERRI

Diu la llegenda que el dia 16 de gener del 1194 l’arquebisbe de Tarragona va ser terriblement assassinat per Guillem Ramon de Montcada, un noble de la cort del comte de Barcelona. Per poder-lo perdonar, el Papa va obligar-lo a dedicar tots els seus béns a la construcció d’un monestir cistercenc de gran bellesa. Així va acabar bastint-se el monestir de Santes Creus a la Costa Daurada, un dels tres monestirs que formen part de La Ruta del Cister. Aquest relat no és pas fidel als documents històrics trobats fins avui, però sí que és una bonica manera d’imaginar-se el seu naixement. 

 

 

La ruta "Un camí de llegendes'

La ruta “Un camí de llegendes” et guia per totes les llegendes i secrets que amaguen les parets del monestir, com ara la que acabes de llegir. És una hora i mitja d’activitat destinada a les famílies i a les escoles que deixa els nens amb la boca oberta. L’amor, la guerra, els pactes i les submissions són darrere les històries llegendàries que serveixen per aproximar-se al monestir de manera ben original i humana. Cal que reservis amb antelació la visita guiada.

Perdre’s pel bosc del monestir

Els jardins més elegants creen ombra amb àlbers, uns arbres amb fulles de borrissol blanc. Doncs pels volts del monestir, l’agradable Albereda de Santes Creus, un bosc de ribera crescut al marge esquerre del riu Gaià, és un passeig natural perfecte per completar la visita. Amb una mica de paciència i sort, hi pots observar animals molt amics de l’aigua i els ambients humits com la granota verda o la serp aquàtica. Antigament els monjos del monestir van integrar aquest espai com a lloc de respir i meditació. Ara, els veïns d’Aiguamúrcia hi solen passejar mentre conversen amigablement. 

Des de Santes Creus hi arribes amb una caminada tranquil·la de 15 minuts. Els camins estan perfectament marcats i fins i tot hi ha una zona de taules de fusta per si t’hi vols aturar a fer un mos. Aquest entorn de la Costa Daurada va ser declarat l’any 2000 Espai d’Interès Natural.

La petita “Sagrada Família” de Montferri

Probablement és massa per fer-ho en un sol dia, però completar aquesta TripIdea amb una visita a Montferri és una temptació. És a 11 quilòmetres de Santes Creus seguint el curs del riu Gaià. El poble compta com a gran carta de presentació amb el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, una filigrana modernista de l’alumne predilecte de Gaudí, Josep Maria Jujol. L’ermita, amb les seves formes impossibles, s’eleva sobre un turó en una plana de vinya i és un miracle per als veïns de la zona, ja que han trigat 73 anys a poder veure-la acabada (es va iniciar el projecte l’any 1925). Ara bé, sens dubte la petita “sagrada família” de la Costa Daurada mereix l’espera! Sobre la seva bellesa i la seva història se’n podria escriure un llibre! Atenció, perquè les visites només són admeses durant una hora i mitja els diumenges al matí, però si hi truques i sou un grup també l’obren en horaris a convenir.

A Montferri també val la pena fer un cop d’ull al Castell de Rocamora, una edificació romànica documentada de l’any 1072. Actualment és de propietat privada, però pots fer una calçotada i carn a la brasa al seu restaurant. Després, passeja pels carrers d’aquest poble de vins i artesania per pair un viatge que et deixarà més que satisfet.

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?