Les dues cares de Reus: la festiva i la modernista

Casa NavàsCasa Navàs
REUS

Si lamentes haver deixat enrere l’estiu, les Festes de Misericòrdia de Reus et faran entrar a la tardor amb més bona cara. La patrona de la ciutat motiva la segona festa major reusenca a vessar de propostes per a tothom. Se celebra pels volts del 25 de setembre i els habitants de les terres tarragonines i de la Costa Daurada s’hi aboquen cada any.

La tradició és l’eix de la festa. La vigília de la diada de Misericòrdia es fa el Rosari de Torxes, amb centenars de persones que acaben venerant la imatge de la Mare de Déu. És l’acte central d’una celebració que té mil formes i colors. Balla amb roba vella al correfoc, nota com et tremola tot el cos a les trobades de trabucaires i canta a ple pulmó als concerts de la plaça del Mercadal i als escenaris repartits per tota la ciutat. Reus és única quan es vesteix de festa major!

Festes MisericòrdiaFestes Misericòrdia

De festa amb nens

Amb criatures, no et pots perdre el Matí Gegant, on veureu totes les colles geganteres de la ciutat i les principals de les terres tarragonines. I per als més granadets, cap a les 7 del vespre, hi ha la cercavila del Masclet. No et confonguis, el nom no fa referència als petards, sinó a la beguda oficial de les festes, un vermut que s’elabora des del 2001, especialment pensat per beure al carrer i en companyia d’amics, coneguts i desconeguts. Segur que la celebració pren una nova dimensió amb un got de masclet barrejat amb el foc, el fum i l’esclat del seguici.

Institut Pere MataInstitut Pere Mata

Les joies modernistes de Reus

Entre tanta festa no perdis de vista que ets en una de les ciutats bressol del modernisme català. Hi ha 26 edificis assenyalats, i probablement els de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner són els més fotografiats. L’Institut Pere Mata, dissenyat com a hospital psiquiàtric, destaca per la riquesa en els ornaments. La construcció feta en pavellons segur que et recordarà alguna cosa... Doncs sí, és el precedent de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, del mateix arquitecte.

Casa NavàsCasa Navàs

La Casa Navàs, pràcticament intacta

Tampoc et pots perdre la Casa Navàs, que el mateix arquitecte va dissenyar per a una família. La cura dels seus propietaris l’ha mantinguda pràcticament intacta des de 1907. Impressiona observar amb deteniment les ceràmiques, els mosaics, els treballs de pedra i els vitralls d’aquesta casa, extraordinaris exemples de les arts decoratives del Modernisme. La botiga oberta a la planta baixa encara conserva el mobiliari i l’estructura original. No te la perdis!

Gaudi CentreGaudi Centre

Gaudí Centre, visita obligada del modernisme reusenc

Ara, que per fer una bona immersió en l’univers modernista, poques experiències atraparan tant les criatures com la visita al Gaudí Centre, un edifici sencer dedicat al geni reusenc. Repasseu amb les mans les formes i creacions gaudinianes, entreu al taller de l’arquitecte i viatgeu pels elements naturals que van inspirar la seva obra.

Has imaginat mai tenir la possibilitat de dissenyar el teu propi trencadís gaudinià? Hi ha un taller per a nens que ho fa realitat. “Demà veniu aviat, que farem coses molt boniques”, va dir Antoni Gaudí. El reusenc més universal mai no hauria imaginat que la seva frase seria tan adient per atreure la curiositat dels més petits al Gaudí Centre.

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?