La Ruta del Cister per etapes (1) i un premi gastronòmic

Ruta del CisterRuta del Cister
SOLIVELLA
VIMBODÍ I POBLET

“L’ociositat és l’enemiga de l’ànima”, va dir el precursor de l’orde cistercenc. La Ruta del Cister, un recorregut pel patrimoni artístic, cultural i natural de tres comarques tarragonines, desafia –i de quina manera!– aquest precepte monacal. La pots fer caminant o sobre rodes. Aquí et donem algunes idees. Som-hi!

Ruta del CisterRuta del Cister

Caminant o sobre rodes

El gaudi el tens assegurat en aquest trajecte que té com a esquer els dos monestirs cistercencs de la Costa Daurada: Poblet (Conca de Barberà), Santes Creus (Alt Camp), i un a Lleida, el de Vallbona de les Monges (Urgell). La Ruta del Cister segueix el GR175, una xarxa de senders marcats al llarg de més de 105 quilòmetres de traçat circular. Depenent de la teva preparació per al senderisme, i de si vas o no amb criatures, el camí es pot adaptar i fer-lo amb més o menys etapes. En qualsevol cas, és imprescindible anar ben calçat, proveït d’aigua i com a mínim d’alguna peça de fruita per menjar. Un bon moment per fer aquesta ruta és a la tardor o la primavera perquè el clima és temperat i es pot observar com esclata el paisatge i els seus colors sense patir massa fred o calor!

Monestir de PobletMonestir de Poblet

Primera etapa: De Montblanc cap a Poblet

A peu la Ruta del Cister és assumible fer-la en 5 dies. El primer dia surts de Montblanc en direcció al monestir de Poblet, el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1991. Són 10 quilòmetres entre boscos d’alzines, roures i pins. La recompensa no només és el paisatge del trajecte, sinó també entrar al monestir. Als vespres (a les 20.30h), si participes de la pregària escoltant el cant dels monjos de Poblet, et semblarà que has viatjat al segle XIII. Al monestir només els homes s’hi poden quedar a menjar i dormir en les cel·les per a visitants. Ara bé, si voleu allotjar-vos una família sencera o un grupet mixt, al costat hi ha l’Hostatgeria de Poblet.

VallbonaVallbona

Segona etapa: Vallbona de les Monges

El segon dia, el camí enllaça Poblet amb Vallbona de les Monges, que forma part de la demarcació de Lleida. Són 24 quilòmetres de caminada entre camps, vinyes i boscos per arribar a l’únic monestir del Cister català habitat per dones. És preciós, i aquí, com a Poblet, es pot dormir a l’hostatgeria –en aquest cas només per a dones. El Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges és el més petit, però l'únic monestir femení de la ruta del Cister. Com expliquen els historiadors i historiadores, des del moment de la seva construcció, el 1153, ha estat sempre habitat per monges que han vetllat per la seva conservació i pel bon tracte als seus hostes. En la seva història va ser considerat lloc digne de reines, fet pel qual hi trobem moltes referències a dones i filles de la noblesa catalana.

Ruta del CisterRuta del Cister

Tercera etapa: De Vallbona a Montbrió

El tercer dia és de ruta passant per Belltall, Rocafort de Queralt i fins arribar a Montbrió de la Marca. Una etapa de plaer natural de 24 quilòmetres entre camps. No passis per alt el celler modernista de Rocafort, un dels grans exponents arquitectònics del seu gènere al país. Hi pots comprar vins, caves i productes agroalimentaris de proximitat.

En aquesta primera part de la Ruta del Cister hi ha una molt bona opció reduïda per fer amb criatures. És el passeig de 5 quilòmetres des del monestir de Poblet fins al castell de Milmanda, un itinerari circular per conèixer l’activitat agrària i ramadera que es desenvolupava al monestir.

Si vols continuar la ruta amb la quarta etapa, vés a la segona part d’aquesta TripIdea!

¡Síguenos!

Trip and Kids Costa Dorada

Experience Cataluña

 

Descárgate la aplicación de móvil:

Minube cuesta dorada

Playas.es costa dorada
 

 

También nos encontrará aquí:

 

Què necessites?