La Ruta de les Vinyes de la Mare de Déu al Priorat

GratallopsGratallops
GRATALLOPS
MORERA DE MONTSANT, LA
VILELLA ALTA, LA

Avui fa un dia fantàstic per anar d’excursió. Busques una passejada de mig dia que també sigui assequible per als nens. Que transcorri entre paratges naturals i poblets de gran bellesa. Per poder anar fent xino-xano després de degustar una bona copa de vi... Doncs l’has trobat! Enfila cap a la Costa Daurada. Estaves desitjant fer La Ruta de les Vinyes de la Mare de Déu a la comarca del Priorat, oi?

Diu la llegenda que “un pastor va trobar la Mare de Déu de la Consolació en una coveta i que li volien fer una ermita allà mateix, però, a diferència d’altres marededéus, la de la Consolació s’escapava muntanya amunt. Volia ser al cim i mirar i mirar els campanars que s’aixequen entre els turons de llicorella, la pedra típica del Priorat”. Així, la imatge va acabar en una bonica ermita dalt d’un turó, custodiada per les vinyes, al municipi de Gratallops. Hi pots arribar en una tranquil·la passejada de 2h 30 min. (anar i tornar) des de la Vilella Alta. Són 7 km en total amb un lleuger desnivell que et duran fins al peu de l’Ermita de la Consolació, la més estimada pels vilatans de les Vilelles, Torroja, Gratallops… Només caldrà que demanis a algun dels agradabilíssims prioratencs que t’indiquin com arribar-hi. En qualsevol cas, pots descarregar-te aquest mapa des d’aquí.

L’itinerari pot anar acompanyat de la plaent ressonància del vi al paladar, i és que el celler Buil&Giné de Gratallops patrocina el trajecte i organitza visites i tastos a les seves instal·lacions. Amb vi o sense, no et pots descuidar la cantimplora, perquè durant el recorregut no hi ha punts d’aigua. Gaudeix del camí entre vinyes, bosquets i construccions de pedra seca (unes barraques històriques fetes de pedres i sense ciment molt presents a les zones rurals de la Costa Daurada).

Buscant la pau a les ruïnes de la Cartoixa d’Escaladei

El primer dels preceptes que havia de seguir un monjo cartoixà era fer la recerca de Déu separat del món, en absoluta soledat. Et pots imaginar que al peu de la Serra del Montsant, envoltat d’aquest paisatge que deixa sense  respiració, devia ser una mica més fàcil. La Cartoixa d’Escaladei és, segur, una de les visites obligades de la Costa Daurada interior, i és molt a prop de la primera parada d’aquesta TripIdea. 

Aquí els monjos hi van fundar el primer monestir de l’orde cartoixana de la península Ibèrica al s. XII. Un pastor (què ho fa que a totes les llegendes hi ha un pastor protagonista?) va somiar que en aquest indret els àngels pujaven al cel per unes escales bastides sobre una soca de pi, i per això el nom “Escaladei” o “escala de Déu”. 

Després de les desamortitzacions del segle XIX, els monjos van fugir sobtadament i els pagesos es van revoltar després de segles de vassallatge. Avui es pot fer una visita –pot ser guiada– per les ruïnes dels tres claustres, l’església o una cel·la dels monjos reconstruïda. Alerta perquè a l’hivern només obren fins al migdia. Imaginar aquest lloc en època de plenitud és realment fascinant!

La majestuositat de la cartoixa, que funcionava de forma autosuficient, la completaven els cellers, magatzems, estables i molins que van construir els mateixos monjos al voltant del monestir. Una civilització que vivia a part i que curiosament ha marcat l’etimologia d’aquesta comarca. Els monjos cartoixans vivien guiats pel pare prior. No és difícil intuir, doncs, per què aquesta terra de vinyes agrestes i plena d’història avui la coneixem com a Priorat.

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?