Descobrir el rastre dels indians a Torredembarra

TorredembarraTorredembarra
TORREDEMBARRA

Va néixer a Torredembarra un dels catalans que més èxit va trobar fent les Amèriques al segle XIX. Joan Güell va ser pioner en la industrialització catalana i és un dels indians més famosos i polèmics de Catalunya. Va fundar la Maquinista Terrestre i Marítima –la gran empresa catalana de la Revolució Industrial– i els seus hereus van ser els fidels mecenes de l'arquitecte Antoni Gaudí. Güell va deixar petja a Cuba i a tot Catalunya. I en aquesta TripIdea volem convidar-te a seguir el rastre que ell i la resta d’indians han deixat en aquest poble de la Costa Daurada.

El tercer cap de setmana de setembre, Torredembarra celebra la Fira d’Indians, en què els carrers del nucli antic tornen a l’era dels aventurers econòmics de les Amèriques. Havaneres, rom, balls de salsa, vestits caribenys... et semblarà haver aterrat a la Cuba de principis del segle XX sense moure’t de la Costa Daurada. Una bona ocasió per entrar a la Torre de la Vila –origen de la ciutat– i descobrir les seves reminiscències indianes. Quan et cansis de voltar, un bon cafè cubà et traslladarà a les formoses plantacions de cafè del Carib. I no oblidis anar a la moda amb el clàssic barret panamà. 

 

El patrimoni arquitectònic dels aventurers d’ultramar

Molts indians catalans tornaven a la metròpoli després d’haver fet grans fortunes lluny de casa. L’estil de vida dels americanos els va empènyer a fer-se grans mansions aquí d’estil colonial, conservades com a valuós patrimoni dels segles XIX i XX. 

A Torredembarra, el Patronat Antoni Roig, construït gràcies al prohom torrenc a finals del XIX, és el màxim exponent arquitectònic de l’època. Aquesta fundació es va encarregar de donar educació als nens i nenes del poble i de proveir un fons per quan les donzelles més pobres de la vila es casessin, una tradició que encara avui es conserva de forma simbòlica. 

L’Antic Hospital de la Caritat, promogut per l’indià Pere Badia per assistir els malalts de la vila, és una altra parada inclosa dins la Ruta dels Indians de Torredembarra. Trobaràs fulletons amb el recorregut d’aquesta ruta a l’oficina de turisme. Et portarà a visitar algunes tombes d’il·lustres indians al Cementiri Municipal i et farà anar fins al carrer d’Antoni Roig, on hi ha diverses cases indianes amb portalades ampul·loses i jardins molt ben cuidats. Déu n’hi do, quina vida portaven els americanos!

Escalada al far més alt de Catalunya

Si fossis un indià del segle XXI tornant de fer les Amèriques, el primer que divisaries arribant al port de Torredembarra és l’imponent far que domina la punta rocosa de la Galera. Fem-hi l’última parada d’aquesta TripIdea a la Costa Daurada. Aquest far és l’últim que es va construir a l’Estat espanyol al segle XX (es va inaugurar a les 0 h de l’1 de gener del 2000) i el que té la torre més alta de Catalunya. 

S’eleva 38 metres (58 sobre el nivell del mar) i és obra del reconegut arquitecte Josep Llinàs. La seva potentíssima llanterna té un abast lumínic de més de 29 milles. Des de fa ben poc s’hi han obert les visites, que s’han de concertar a través del web o de l’oficina de turisme del municipi. Es fan cada dia del 19 de juny al 15 de setembre a partir de les vuit del vespre, quan la calor ja és més suportable. 

Porta un bon calçat perquè et tocarà pujar 240 graons fins al mirador! 

Segueix-nos!

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?