Cicloturisme i BTT Cicloturisme en família

6. La bicicleta entre vinyes pel Priorat

Descripció de la ruta

És, sens dubte, una de les rutes més boniques que es poden fer al Priorat, Transcorre principalment per pistes forestals i només passa per algun petit tram de carretera. És una ruta on gaudirem de l’encant que té la zona interior del Priorat, amb molt bones vistes de la serra del Montsant, La Vilella Alta i la Vilella Baixa. La ruta s’inicia a l’entrada del poble de Gratallops venint de Falset. Creuat el riu Siurana ens dirigirem a Torroja. Continuarem la carretera direcció sud fins que veiem un camí a mà esquerra en direcció a la Vilella Alta. Travessada aquesta població, girem a mà dreta i entrem ja al Parc Natural de la Serra del Montsant. Iniciarem la pujada cap al Peu de la Roca, un tram no ciclable però molt recomanable. Girem cap a l’esquerra fins arribar al poble de la Vilella Baixa. Després començarem a pujar una altra vegada cap a Gratallops.

Tipus de ruta: Ruta circular
Punt de sortida i arribada: Gratallops
Distància: 29 km
Durada: 2 hores i 45 minuts

Punts d'interès: Passeja per Escaladei i descobriràs que de Provença van arribar al segle XII els monjos de l’Ordre de la Cartoixa per a construir un monestir, fundant així la primera cartoixa de la Península Ibèrica. També et recomanem el Puig Roig, que és un jaciment arqueològic dels segles IX-VII aC, ubicat dins el terme municipal de Masroig, que s’aixeca sobre un turó estratègic al mig del bosc amb vistes al riu Siurana i a la Serra de Montsant.


Vinyes de la Cartoixa
 

Vols que el teu dia sigui rodó?

Entre copes

Gratallops és un poble amb una llarga tradició en l’elaboració de vi. Et recomanem una ruta pels seus principals cellers. També pots fer una parada pel camí als altres petits pobles per on passaràs, també de gran tradició vinícola. I no deixis d’acompanyar aquests bons brous amb uns cargols amb conill, unes albergínies farcides, una crema catalana o les típiques “orelletes” -un dolç de pasta pla i rodó fregit i cobert de sucre- , tots ells plats molt típics de la zona.

 

Pobles per a descobrir la història

Si t’agrada descobrir racons amb història, a La Vilella Alta coneixeràs llegendes medievals curioses. Aquest poble, situat dalt d’un turó, data de l’any 1286 i és obra de la Cartoixa d’Escaladei. De fet, tota la seva història està estretament lligada a la del Monestir. Probablement, els primers pobladors van ser famílies vingudes del poble veí de Montalt, quan els monjos van oferir terres a tots aquells qui voluntàriament abandonessin el lloc.

 

43737 GratallopsEl Priorat, Tarragona
MontsantMontsant

Què necessites?