Cultura Modernisme
Sensualitat en les formes, figures orgàniques, fantasia colorista... El modernisme, com a França va ser l’Art Nouveau, s’oposava al conservadorisme burgès i volia acostar al poble la cultura i l’art, al mateix temps que reconvertir estèticament les ciutats. A Catalunya, aquesta corrent va tenir una personalitat pròpia. Reus, juntament amb Barcelona, es va transformar gràcies a les aportacions de grans arquitectes com Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner o Josep Puig i Cadafalch. La Ruta del Modernisme a Reus et permetrà descobrir les façanes de 26 edificis modernistes, que culminen amb una vista del Centre d’Interpretació Gaudí Centre.
Cal destacar també un altre nom, el d'en Josep M. Jujol, dibuixant, dissenyador, pintor i destacat arquitecte modernista català col·laborador de Gaudí, el qual va construir diversos edificis d'estil modernista a la Costa Daurada com l'Església de Montferri, l'Església de Vistabella o la Casa Bofarull als Pallaresos. Consulta la seva obra a www.territorijujol.com.
Sabies que...?
- Antoni Gaudí és un dels personatges històrics més representatius de la cultura catalana per haver creat una arquitectura única inspirada en la naturalesa i els elements orgànics. De fet, l’any 2002 va ser proclamat Any Internacional Gaudí en commemoració del 150è aniversari del seu naixement.
- Tot i no destacar precisament per les seves bones notes quan estudiava a l’escola, Gaudí dominava la geometria i els càlculs matemàtics amb mètodes intuïtius que va aplicar a la seva arquitectura per tal que les seves formes s’assemblessin al màxim a la naturalesa.
- La seva aportació arquitectònica va ser definir tres superfícies amb noms enginyosos provinents de la botànica i la fisiologia, com per exemple: helicoide -que prové d’un tronc d’eucaliptus.; hiperboloide -és la forma del fèmur-; i paraboloide hiperbòlic -la forma que adopten els tendons d’una mà-.
Troba totes les propostes i coneix la seva situació
Mapa: Localitza les activitats