Una de miners, rellotges, nassos i vins al Priorat

Mines de Bellmunt de PrioratMines de Bellmunt de Priorat
BELLMUNT DEL PRIORAT
PORRERA

De les terres del Priorat ja se sap que des de fa segles en surt un bon vi. Però ja ha caigut més en l’oblit que la geologia prioratenca ha donat un altre producte d’alt valor industrial: el plom. Comencem aquesta TripIdea a les mines de plom més importants de Catalunya durant un segle, les de Bellmunt del Priorat.

A la recerca del mineral més preuat del Priorat

L’explotació minera de la Costa Daurada s’ha convertit ara en un centre d’interpretació amb el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat. A través de l’exposició és interessant conèixer la feina que van fer aquí els miners entre 1870 i 1972, quan van tancar. Però encara més excitant és posar-se el casc i baixar a la mina. 

Sempre amb un guia, t’endinsaràs a la primera planta de galeries de la mina Eugènia, la més espectacular, a través de la seva antiga sortida d’emergència. Arribaràs a 35 metres de profunditat i un cop dins faràs un recorregut de 700 metres per imaginar-te la duresa de la feina dels miners i apreciar la riquesa mineral del subsòl. Els nens hi poden accedir també sense problemes. A la sortida, feta pel terrer de la mina, és divertit enrolar-se a un taller de cerca de minerals. Ets capaç de trobar les restes de plom que queden en aquest indret?

La vila dels rellotges de sol de la Costa Daurada

Continuem el viatge. Ja se sap que quan els homes viuen un gran moment d’esplendor econòmica, el temps és or. Potser per això a Porrera, que va viure una gran època a inicis del segle XIX, va proliferar a les parets del poble l’eina per excel·lència per controlar el pas del temps: els rellotges de sol. Avui encara se’n conserven 14 exemplars a les façanes que, per descomptat, tenen també finalitat artística. La majoria són pintures sobre arrebossat de calç o al fresc. 

L’Ajuntament de Porrera ha editat una petita guia per seguir la Ruta dels Rellotges de Sol, en què destaca el del Portal, un dels més grans de Catalunya. Ara, alerta, perquè d’un moment a l’altre et trobaràs badant davant d’un rellotge ben particular. Llegeix la inscripció: “Què mires, mussol, si aquí mai toca el sol!”. Exactament, un singular rellotge de sol que tot l’any té ombra. Quin bon humor tenen els vilatans de Porrera!

Un nas d’or per a un vi únic

Encara a Porrera, en ple mes d’agost, tens una cita amb les criatures de la casa. El concurs Nasset, nas, nassot és un certamen obert a tots els públics que busca trobar un bon planter per a la professió dels sommeliers d’aquest país. Els cellers de la DOQ Priorat presenten els seus vins i són els nens, dividits en diferents categories (nasset de 0 a 9 anys, nas dels 10 als 17 anys), i també els grans (nassot, els majors de 18 anys) que han d’exhibir la seva habilitat a l’hora d’identificar aromes i sabors dels vins presentats. Evidentment, el joc s’adapta a cada tram d’edat. 

Ja que som en terreny vinícola, val la pena repassar algunes de les fires del vi que pots visitar durant l’estiu al Priorat. A principis de juny, la Fira del Vi Solidari a Masroig. L’últim cap de setmana de juliol, la Mostra i Tast de Vins al Lloar. A Torroja del Priorat és el tercer cap de setmana d’agost. I la tradicional Festa del Vi i la Verema a l’antiga de Poboleda es fa el segon dissabte de setembre. Aquesta comarca batega cultura vinícola!

 

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?