Castells, descobreix una passió única i genuïna a la Costa Daurada

©Manel R. Granell / Tarragona TurismeManel R. Granell / Tarragona Turisme
ALTAFULLA
ARBOÇ, L'
CATLLAR, EL
REUS
TARRAGONA
VALLS
VENDRELL, EL

Els castells són una passió única i genuïna de Catalunya, avui estesa per tot el país, però que té el seu quilòmetre zero a Valls, a la comarca de l’Alt Camp. Els castells són passió, emoció, plasticitat... Qui no s’ha emocionat en veure, per primera vegada, com s’enlaira un castell? Els castells van ser declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO per la seva singularitat, que els fa únics al món. Avui et proposem un recorregut per les principals places castelleres de la Costa Daurada, on podràs gaudir d’aquesta ancestral tradició.

Valls, el quilòmetre zero

Els castells van néixer a Valls, i a la plaça del Blat, l’escenari de les grans gestes de les dues colles vallenques, la Colla Vella i la Colla Joves, hi podràs veure una placa al terra amb la llegenda “Km 0 del món casteller”. Si vols veure castells a Valls en aquesta mítica plaça tens cinc diades per fer-ho: Completes (23 juny) i Sant Joan (24 juny), que és la Festa Major; Firagost (el primer dimecres d’agost) i que, a més, pots combinar amb una visita a la principal fira d’exposició del camp català; per la vigília de la Diada Nacional de Catalunya (10 de setembre); i, finalment, per Santa Úrsula (el primer diumenge després 23 d’octubre), i que és la “mare de totes les diades”.

 Tarragona, ciutat de castells

A Tarragona, per bé que es fan castells a diferents places de la ciutat, et recomanem la plaça de la Font i la plaça de les Cols (o plaça Santiago Rossinyol). La plaça de la Font, davant de l’Ajuntament, té dues dates clau: el Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla (el diumenge abans de la Festa Major) i Santa Tecla (23 de setembre). La plaça de les Cols, com se la coneix popularment, és l’escenari màgic de la diada de Sant Magí, la festa major petita, el 19 d’agost. Per Sant Magí el públic s’asseu a les escales de la Catedral i omple els carrers adjacents creant una atmosfera única. A més, a la capital podràs gaudir d’un producte turístic-cultural únic, ‘Tarragona, ciutat de castells’, pensat per apropar i descobrir el món dels castells a tot el públic en general, ja sigui aficionat o neòfit. Una tercera ‘plaça’ de Tarragona que cal destacar és la Tarraco Arena Plaça, una antiga plaça de braus avui reconvertida en una imponent instal·lació que cada dos anys (els anys parells) acull el Concurs de Castells de Tarragona, l’espectacle casteller més gran del món, amb la participació de les millors colles castelleres del país.

Altres ciutats i places castelleres

A la resta de la Costa Daurada hi podràs veure, gaudir i emocionar-te amb els castells a diferents municipis, com Reus, on l’escenari casteller per excel·lència és la plaça Mercadal. Aquí et recomanem les diades de Sant Pere (29 de juny); de Misericòrdia (el dissabte abans de la festivitat de Misericòrdia, el 25 de setembre), i del Mercadal (el primer diumenge d’octubre dels anys imparells).

La comarca del Baix Penedès també té una llarga tradició castellera. Aquí, una plaça històrica és la plaça Vella del Vendrell. Et recomanem, especialment, viure-hi la diada de Santa Teresa, que se celebra el diumenge següent al 15 d’octubre. La Bisbal del Penedès és un altre clàssic casteller. Cada 15 d’agost, per la Mare de Déu d’Agost, acull una interessantíssima diada al carrer Doctor Robert. I a pocs quilòmetres de distància, i només amb uns dies de diferència, l’Arboç del Penedès celebra la diada de festa Major a la plaça de la Vila. La cita és el quart diumenge d’agost.

A la zona del Baix Gaià, la plaça de la Vila del Catllar s’ha consolidat, els últims anys, com una de les cites castelleres de referència, sobretot gràcies a la diada que s’hi celebra l’últim dissabte d’agost. I a Altafulla, a la plaça del Pou, a més de poder admirar els castells podràs fotografiar l’espectacular monument, a mida natural, que evoca el pilar de vuit amb folre i manilles que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar en aquesta plaça l’any...1878! El monument, de terracota, és obra de l’artista local, Martí Royo. A Altafulla et suggerim la Diada de les Cultures, el segon diumenge de juliol.

Ara ja ho saps. Si estàs de vacances a la Costa Daurada i pots viure en primera persona una diada castellera, fes-ho. No te’n penediràs. T’emocionaràs, segur. La major part dels municipis de la Costa Daurada inclouen diades (o exhibicions) castelleres als seus programes. Pots consultar aquesta informació a la nostra agenda: http://costadaurada.info/agenda

Foto: Pere Toda/Ajutament de Valls

Segueix-nos!

Trip and Kids Costa Daurada

Experience Catalunya

 

Descarrega't l'aplicació de mòbil:

Minube costa daurada

Platges.cat costa daurada
 

 

També ens trobareu aquí:

 

Què necessites?