Natura Rutes de senderisme
04 - UN MAR DE VINYES, A CAPÇANES
Descripció
Al sud del Priorat, en l’àmbit de la DO Montsant, s’hi localitza la Serra de Llaberia, amb la icònica Mola de Colldejou, que separa la comarca de la façana marítima. No obstant, les brises marines s’endinsen entre els colls i refresquen els camps del Priorat. Als peus de la Serra de Llaberia s’hi localitzen els pobles de Capçanes i Marçà, territori de pagesos i carboners, com el conegut guerriller Carrasclet.
Durant aquesta excursió plena de contrastos, caminareu pel mar de vinyes dels pobles de Capçanes i Marçà, on conviuen els camps oblidats amb els camps treballats acuradament pels nostres pagesos. L'anada a Marçà transcorre per un territori feréstec i solitari, afuant la vista però descobrireu les restes dels antics camps de conreu que ocupaven bona part dels actuals boscos, amb les restes d'algun forn de calç. De tornada a Capçanes podreu gaudir de les planes encara conreades gentilment, on el mar de vinyes conviu amb les oliveres i els ametllers. Es tracta de tot un viatge del passat al present us convidem a combinar amb una visita guiada i tast de vins al celler Capçanes, exemple del treball incansable posat en comú dels pagesos de Capçanes i mundialment conegut per la seva elaboració de vi kosher, seguint els estàndards de la tradició jueva.
Els més exploradors podeu gaudir també del recorregut per la zona de les Taules, propera al nucli de Capçanes, un indret amb una gran concentració d’elements de pedra en sec (barraques, aljubs, marges, arneres i recers).
Informació tècnica
Distància: 11km
Desnivell: +250m
Durada (aproximadament): 3h 30min
Nivell de dificultat (color): nivell mitjà (color blau)
Senyalització: senyalització de la xarxa de camins del Priorat
Enllaç de la ruta a Wikiloc
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/rutestop-e04-un-mar-de-vinyes-a-capcanes-120247123
Vols que el teu dia sigui rodó?
Pedra en sec a les Taules
Les Taules, una zona de Capçanes situada a l’est del nucli urbà, atresora una gran diversitat de construccions de pedra seca, des de murs a barraques, passant per corrals, petits armaris, forns de cal, o marges que divideixen terres. Aquest tipus d’edificacions, que trobaràs repartides per totes les comarques de la Costa Daurada, han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Si vols, pots aprofitar per fer la ruta circular de la pedra seca de Capçanes, aptes per a nens i famílies, i que es recorre fàcilment en menys de dues hores.
Pont del tren
Inaugurat el 1891, el ferrocarril va tenir un paper cabdal en la comercialització del vi i en l’increment de la seva qualitat. Per tant, el que queda dels vestigis d’aquest mitjà de transport ha quedat integrat dins dels paisatges del vi. El Pont del tren, de Capçanes, n’és un d’ells.
La riera de Marçà
Els estrets de la Riera de Marçà són una de les meravelles geològiques que trobaràs a la Costa Daurada, entre els municipis de Marçà i Capçanes, al Priorat. Tot i que és difícil trobar-hi aigua, degut al seu sòl calcari que filtra, el pas de l’aigua al llarg dels anys ha anat modelant les roques calcàries que han agafat formes arrodonides i extremadament polides. A la meitat de la vessant esquerra hi passa el camí de Marçà a Capçanes a través del Molí del Barceló.