Pròleg
Meritxell Roigé i Pedrola
El Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, elaborat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, que s’emmarca en l’operació Platja Innovadora del projecte d’especialització i competitivitat territorial PECT TurisTIC en família, proposa una anàlisi i orientació d’accions en l’àmbit de la gestió de les platges de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre. És alhora la culminació de la feina feta pel Patronat de Turisme en el desplegament d’aquest projecte d’innovació turística que ha generat iniciatives i ha creat noves tendències en l’àmbit del turisme familiar a la nostra demarcació. La innovació, la gestió de dades i l’ús de les tecnologies són les principals eines amb què han treballat els equips que han format part dels projectes d’especialització i competitivitat territorial.
En aquest context, s’ha col·laborat amb els diferents agents públics i privats dels municipis de litoral de la demarcació de Tarragona com a gestors del gran actiu turístic que són les nostres platges. Aquest avantatge competitiu que ens atorga poder viure prop del mar, fa que la majoria de turistes que escullen passar les seves vacances a la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre ho facin atrets per les platges i perquè, a diferència d’altres destinacions, disposem de platges molt segures, caracteritzades per ser poc profundes, la majoria de sorra fina i daurada, la qual cosa afegeix un plus de tranquil·litat a les estades familiars.
Les platges són, doncs, pol d’atracció d’inversions, de talent, d’emprenedors i un recurs natural que millora la qualitat de vida del territori, motiu pel qual cal preservarles amb l’adequada intervenció humana. Per tant, és d’importància cabdal que es comencin a valorar com un espai natural sensible i un dels recursos més bàsics de les nostres destinacions turístiques.
La Costa Daurada es consolida com una gran destinació per a les famílies.
Els municipis que conformen la Costa Daurada són rics en cultura popular i tradicional, per la qual cosa ofereixen als visitants una àmplia oferta d’activitats per gaudir de les vacances o escapades. La riquesa del territori permet recrear-se en el patrimoni, practicar esport tant al mar com a l’interior, així com fer nombroses rutes pensades per al plaer d’un públic divers.
Les Terres de l’Ebre es caracteritzen per ser un espai turístic molt variat i plural tant en el litoral com en l’interior, connectat pel riu Ebre, eix vertebrador. Disposen del certificat de Reserva de la Biosfera per la Unesco i són una de les destinacions sostenibles del món més reconegudes. Tenen una identitat marcada que conforma un element diferenciador que es trasllada a la cultura, la tradició, la gastronomia i el folklore.
Actualment, l’interès per les destinacions intel·ligents coincideix en un context de canvi de paradigma en el sector turístic. L’impacte de les tecnologies de la informació i la comunicació, els canvis en els patrons de comportament de la demanda, els nous models de negoci i la sensibilitat ambiental —cada vegada més accentuada— requereixen noves formes de gestió pròpies de l’era digital. Una destinació turística ha de ser capaç de garantir la qualitat ambiental i la sostenibilitat dels seus recursos, saber diferenciar-se i cercar noves vies per ser més competitiva, oferir noves experiències turístiques memorables, saber comunicar correctament en els mitjans necessaris els atractius del territori i, sobretot, saber aprofitar les TIC en totes les fases del cicle del viatge.
Per tant, una platja intel·ligent és un recurs natural en què la implantació de diferents tecnologies innovadores que s’adapten a les seves característiques la converteix en un espai orientat a millorar l’experiència de la ciutadania afavorida per una gestió més eficient. Aquestes platges intel·ligents tenen un alt valor turístic, però també natural perquè se les conserva amb criteris de sostenibilitat i es gestionen de forma col·laborativa entre les diverses administracions implicades.
Així doncs, una platja intel·ligent és un espai que inclou el mar destinat a les activitats nàutiques, zona de bany, espai de la sorra, passejos marítims i àrees pròximes al litoral que inclouen tots els serveis que s’hi duen a terme.
Ara bé, cal tenir present que únicament l’adopció de noves tecnologies per millorar la informació destinada als usuaris en temps real i la seva comunicació amb els gestors de la platja no pressuposa que la platja es pugui considerar “intel·ligent”. El canvi de paradigma implica l’ús de tota la informació disponible per mitjà de la tecnologia que ajuda en l’encert per a la presa de decisions. Les plataformes intel·ligents es caracteritzen no només per disposar de bases de dades actualitzades, sinó per l’aprenentatge i la millora contínua, i per la presa de decisions intel·ligents d’acord amb l’anàlisi científica de la informació obtinguda.
La recollida d’aquesta informació es pot dur a terme automàticament amb sensòrica i monitoratge, però aquestes dades són insuficients i és necessari complementar-les amb informació rellevant que sorgeix de la interacció entre els gestors, els residents i els usuaris de la platja.
Cal no oblidar que les platges són espais naturals per protegir, i cal recollir un tipus de dades d’interès per a la presa de decisions a llarg termini, com són les referides a la regressió de platges i als efectes del canvi climàtic, per protegir-les i regular-ne els usos.
Aquest document pretén donar eines i idees per a la reflexió als agents turístics i a la ciutadania interessats en la gestió sostenible de les nostres platges.
També, en els diferents capítols redactats pels experts i acadèmics que han col·laborat en aquest llibre, es plantegen noves estratègies d’actuació i bones pràctiques en l’àmbit nacional i internacional.
Per tant, estic segura que aquest document serà un recurs fonamental per a totes les persones que tinguin per objectiu cercar solucions als reptes actuals i futurs i vulguin construir una estratègia comuna i eficaç per a les nostres destinacions turístiques de forma innovadora i sostenible.
Meritxell Roigé i Pedrola
Presidenta
Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona