Biografia dels autors
Meritxell Roigé i Pedrola
Advocada i política catalana, és diputada al Parlament de Catalunya en les legislatures novena i desena i alcaldessa de Tortosa des del febrer de 2018. És llicenciada en Dret i Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra i diplomada en Dret Urbanístic i Immobiliari per la mateixa universitat. Havent cursat màsters d’estudis avançats en Administració i Dret per la Universitat Rovira i Virgili, és professora associada del Departament de Dret Públic d’aquesta universitat. Actualment, és vicepresidenta primera de la Diputació de Tarragona i presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Salvador Anton i Clavé
Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat Rovira i Virgili (URV), actualment és també director científic de l’àrea de Turisme d’Eurecat-Centre Tecnològic de Catalunya.
Investigador principal del grup d’investigació consolidat de la URV en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics, ha estat visiting scholar de l’International Institute of Tourism Studies de la George Washington University (Estats Units), director i degà de l’actual Facultat de Turisme i Geografia de la URV entre 2002 i 2014, i coordinador del doctorat de Turisme i Oci d’aquesta mateixa universitat. L’objectiu de la seva activitat investigadora és analitzar les dinàmiques de canvi en les destinacions turístiques, els parcs temàtics i la globalització de l’oci, el paper del turisme en el desenvolupament local i regional i l’impacte de les noves mobilitats, així com de les noves tecnologies en el turisme i les destinacions.
Maria Abellanet i Meya
La Dra. Maria Abellanet Meya és presidenta i consellera delegada del CETT.
El CETT és el centre universitari internacional de formació, recerca i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona. El campus CETT integra el centre de formació, l’Hotel Alimara, Àgora BCN-Residència Universitària Internacional, CETT Corporate i BAS-Barcelona Academic Services. Doctora en Humanitats i Ciències Socials, graduada en Turisme i en Direcció d’Empreses, màster en Direcció Financera i en Gestió Administrativa, va rebre la Medalla del Turisme de la Generalitat de Catalunya en la categoria de millora del coneixement i la recerca aplicada al sector turístic el 2014.
Acumula una dilatada trajectòria professional i empresarial al capdavant del CETT, amb més de 35 anys d’experiència i dedicació al sector turístic en el triple vessant de la gestió, formació i participació activa en institucions i fòrums de reflexió.
Va liderar les Bases per a la gestió i promoció d’un turisme responsable i sostenible, projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona (2015).
Actualment, és membre expert del Consell Turisme i Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, membre del Cercle de Turisme de la Diputació de Barcelona i membre de la Junta Directiva de Membres Afiliats de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), entre d’altres.
José Antonio Donaire i Benito
Doctorat en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la Facultat de Turisme i investigador a l’Insetur, a la Universitat de Girona. Ha realitzat estades de recerca a les universitats de Tunis, Alberta, Mont-real i Atenes.
Ha estat director de l’Escola Oficial de Turisme de la Generalitat de Catalunya i director d’Insetur. Investiga els factors de canvi social i geogràfic del turisme, el turisme en els espais metropolitans, i els components del turisme cultural.
Ha estat diputat al Parlament de Catalunya i regidor de Promoció Econòmica de Sant Feliu de Guíxols.
Marc Grijalvo i Pujol
És doctorat en Turisme, Dret i Empresa per la Universitat de Girona i llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Màster en Planificació i Direcció Turística.
A banda dels treballs de consultoria especialitzada en anàlisi, planificació, desenvolupament i promoció econòmica, és novel·lista i du a terme tasques de docència com a professor titulat a la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya.
Josep Maria Aguirre i Font
És professor agregat de Dret Administratiu de la Universitat de Girona (UdG). Llicenciat en Dret, postgraduat en Dret Urbanístic i doctor per la UdG amb la tesi «El règim jurídic de litoral català», amb la qual va obtenir la màxima qualificació acadèmica, apte cum laude per unanimitat, i el premi extraordinari de doctorat en Dret, Economia i Empresa 2013.
Autor de diverses publicacions sobre l’urbanisme i l’ordenació de litoral, ha treballat en la redacció de la Llei 8/2020, de 30 de juliol, de protecció i ordenació de litoral, una norma pionera a l’Estat que ha posat les bases d’una nova governança del litoral, i en l’avantprojecte de la llei de territori amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
És delegat del rector per a l’Administració Electrònica i la Transformació Digital a la UdG, vocal de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona i ha estat membre de la Comissió Mixta de Transferències EstatGeneralitat, secretari de la Facultat de Turisme de la UdG i coordinador del grau en Turisme de la UdG.
Raquel Huete Nieves
Professora titular al Departament de Sociologia i investigadora de l’Institut Universitari de Recerques Turístiques de la Universitat d’Alacant (UA), és directora del Grup d’Investigació en Gestió i Planificació Sostenible del Turisme de la UA.
Llicenciada i doctora en Sociologia per la UA i graduada en Turisme per l’Escola Oficial de Turisme de Madrid, fins a la seva incorporació a la Universitat va treballar en diverses empreses relacionades amb el sector turístic (agències de viatges i majoristes), fundacions dedicades a la gestió de l’educació superior i empreses de recerca social. També va ocupar el càrrec de directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana. Les seves línies de recerca són la sostenibilitat social del turisme i la relació entre les migracions i el turisme.
Neus Martí i Sanz
És doctora en Ciències Ambientals i màster en Economia Ecològica i Gestió Ambiental, especialista en Avaluació de Polítiques Públiques en els àmbits de la sostenibilitat. Acompanya processos d’avaluació de plans i programes impulsats per l’Administració pública, entitats, centres de recerca i organismes internacionals en els àmbits de l’ampliació de capacitats, desenvolupament sostenible i igualtat de gènere, entre d’altres.
És col·laboradora externa de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques de Catalunya (IVALUA). Ha estat cap de l’àrea de Qualitat i Avaluació Operativa de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, professora associada del Departament d’Economia i Història Econòmica de la UAB, i docent del Màster en Desenvolupament Sostenible i Canvi Global de l’Institut de Ciències i Tecnologia Ambiental de la UAB, entre altres.
Natalia Bayona
Directora del Departament d’Innovació, Educació i Inversions de l’Organització Mundial del Turisme de les Nacions Unides (OMT), és professora en Govern i Relacions Internacionals de la Universitat de Colòmbia i Executive MBA per l’IE Business School. Forma part de la xarxa del Fòrum Econòmic Mundial (WEF) com a European Digital Leader d’aquesta organització.
És la persona que lidera l’estratègia d’innovació i transformació digital de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), l’agència de les Nacions Unides especialitzada en la promoció del turisme responsable, sostenible i accessible de manera universal.
Com a part dels seus reptes personals hi ha creat el primer Departament d’Innovació de l’OMT amb escala global per poder connectar els ecosistemes d’innovació i emprenedoria enfocats al sector turisme i establir pautes per a la creació de destinacions turístiques intel·ligents i l’ús de noves tecnologies per als més de 150 estats membres.
Tomàs Molina i Bosch
Físic i periodista, és cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i professor associat del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona. Actualment, està treballant en el seu doctorat en Comunicació del Canvi Climàtic.
És membre del Consell d’Administració del Servei Meteorològic de Catalunya. També forma part del projecte m-CostAdapt, projecte ministerial sobre les rutes d’adaptació al canvi climàtic de la costa mediterrània de la península Ibèrica.
Ha estat president i vicepresident de la International Association Broadcast Meteorologist i de la xarxa de comunicadors del Clima de la Comissió Europea; actualment n’és ambaixador del pacte Europeu pel Clima.
És autor de diversos llibres sobre el canvi climàtic com L’any que el meu avi va veure ploure o Tu, jo i el medi ambient.
Xavier Font i Aulet
És professor de Màrqueting Sostenible a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de la Universitat de Surrey (Regne Unit) i professor a l’Escola de Negocis i Economia de la Universitat Àrtica de Noruega.
Ha realitzat al voltant de 150 cursos per a més de 3.000 empreses sobre com comercialitzar i comunicar la sostenibilitat, encarregats per la UNWTO, la Comissió Europea i altres organismes internacionals.
És líder mundial en recerca aplicada sobre el comportament del turisme sostenible. Ha estat consultor per a cinc agències de l’ONU, el Banc Mundial, la Comissió Europea, el Consell Mundial de Turisme Sostenible, diversos governs, associacions industrials i el sector privat.
També és editor en cap del Journal of Sustainable Tourism i investigador principal de la Universitat de Surrey en un projecte finançat per Interreg per reduir l’estacionalitat hivernal al Regne Unit i França.
Octavi Bono i Gispert
És tècnic en empreses i activitats turístiques, llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, màster en Direcció Pública i doctorant a la URV amb una recerca sobre la governança en el turisme.
Vinculat al turisme des de fa més de trenta anys, principalment en el sector públic però també en el privat, el 2016 va ser nomenat director general de Turisme de la Generalitat després de dues dècades com a director del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Actualment, és responsable dels Fons Next Generation a la Diputació de Tarragona. És un apassionat del turisme, la gestió de les organitzacions i la governança, una terna sovint indestriable.