Diputació de Tarragona
Cellers Modernistes
La majestuositat feta celler. Una autèntica joia sorgida de la força i anhels d'un petit gran poble

NO ET POTS PERDRE...

El bell espectacle arquitectònic que representa el bosc d’arcades i contraarcades del seu interior.

El fris ceràmic que recorre, al llarg de més de 40 metres, la façana principal del celler, obra de Xavier Nogués, un dels artistes més representatius del noucentisme català.

La majestuositat del conjunt de l'edifici, projectat com un gran monument rural.

Dinar en el seu restaurant, un cop visitat el celler i tastats els seus vins.

Descobrir l’escala helicoïdal, sostinguda sobre perfils de ferro i volta de maó de pla, que connecta la sala de màquines amb el terrat.

EXPERIÈNCIES

enoturístiques

Aquestes són les experiències que podràs viure en aquest celler. Tria la que més t’agradi o t’encaixi. Avisem: l’elecció no serà fàcil (totes t’agradaran!)


Any de construcció
1919-1922


Arquitecte
Cèsar Martinell i Brunet


Descripció

El celler del Sindicat Agrícola del Pinell de Brai és, per a molts, la Catedral del Vi per excel·lència. Una construcció que volia evocar i contagiar sentiment de prosperitat, en moments crus i difícils, després del pas de la fil·loxera pel territori.

La construcció del celler cooperatiu va ser plena de dificultats i d’entrebancs, però la tenacitat, idealisme i energia amb què va ser mantinguda i impulsada pels socis, i l’apassionament amb què era vist i comentat el creixement de l’edifici, demostra aquella manera de ser, entre arrauxada i vital, pròpia de la gent d’aquests indrets. Unes persones valentes que van saber transformar la seva feina en art, amb una inversió molt alta per a aquells temps i que van deixar el llegat d'una magnífica obra per a la posteritat.

La disposició de les seves naus (central, dues laterals i una quarta per sobre de la central) només requeririen d'absis per formar una planta de temple cristià. Així, és al Pinell de Brai on Cèsar Martinell, el seu arquitecte, va desplegar tot l’arsenal estètic i estilístic que tenia al seu abast.

La disposició dels seus arcs parabòlics, amb els carcanyols foradats típics de Martinell i aprofitats com a passos elevats per accedir a la part superior de les tines, conforma un sorprenent espectacle arquitectònic i de concepció d'un espai que destil·la lluminositat i lleugeresa.

Per fora, l’aspecte de la façana principal no és menys que majestuós. Sobresurten els contorns de pedra de les portes i els grans finestrals amb mainells de totxo aplantillat. També la ceràmica vidriada verda que corona les tres naus i, sobretot, el fris ceràmic de Xavier Nogués, on es descriuen escenes quotidianes entorn de la vinya, l’oli, el procés d’elaboració i el seu consum.


Producció


D.O.
DO Terra Alta


Principals varietats
Garnatxa blanca i negra, cabernet sauvignon, macabeu, syrah, carinyena, muscat i ull de llebre


Idiomes de les activitats enoturístiques

La visita s’ofereix en català, castellà, anglès, francès i rus.

Les visites en anglès, francès i rus es realitzen amb audioguia.


Horari botiga

De dilluns a diumenge: 10:00h a 19:00h; excepte dissabte: de 10h a 20h.


Contacte / reserves

CATEDRAL DEL VI DE PINELL DE BRAI
C/ Pilonet, 8
43594 · Pinell de Brai
(+34) 977 42 62 34
bodega@catedraldelvi.com
www.catedraldelvi.com


LOCALITZACIÓ

del celler

> VEURE TOTS ELS CELLERS